Ny bok om gruvstrejken 1969

u

Det är i år femtio år sedan den stora gruvstrejken vid LKAB i Kiruna bröt ut. Gruvarbetarna var missnöjda med både arbetsmiljön och lönerna. Nyheten om strejken spreds som en löpeld över landet och väckte stor uppmärksamhet
i tidningar, radio och TV.

Strejken började den 9 december 1969 och avbröts den 4 februari 1970, då arbetarna gick tillbaka till gruvan. Resultatet av strejken blev att lönerna höjdes, ackordssystemet avskaffades och månadslöner infördes.

Christina Edin, som författat boken ”- Här uppe ser man ju hela Kiruna”, bodde själv i Kiruna när strejken bröt ut. Hon minns strejken. Hon minns också att gruvarbetarna demonstrerade och höll strejkmöten i Kiruna stadshus. I boken har författaren ritat och berättat ur sina minnen från strejken, människorna och husen i Kiruna 1969.

”– Här uppe ser man ju hela Kiruna!” är en finstämd och viktig bok om den stora gruvstrejken och Kiruna för femtio år sedan.

Boken finns på bokdiskarna den 12 april. Boksläpp sker i samarbete med Kiruna Bokhandet på Biblioteket i Kiruna den 11 april kl 18.00.