En krönika om miljö och kultur

Krönikan publicerad i NSD den 9 mars

 

När man är frilansande pensionär får man tid att följa politiken från sidan. Nu är jag inte längre aktiv politiskt, men jag har inte slutat att reflekterar över det jag ser.

Det mesta som sker är positivt, men det finns mycket som kan bli bättre och som förtjänar uppmärksammas mer i det politiska samtalet.

För våra barns skull måste vi bli bättre på miljöfrågorna. Om vi som lever idag tar ut mer resurser av jorden än den tål, kommer detta att drabba kommande generationer. Och om vi inte förmår att minska utsläppen av koldioxid hotas klimatet i världen.

De största utsläppen kommer från transporter och industri och glädjande nog börjar det tas initiativ i frågan. Snart startar ett stort projekt för att skapa en koldioxidfri industri. Det är SSAB, LKAB och Vattenfall som i samarbete med Energimyndigheten finansierar projektet.

Målet är att hitta ett sätt att tillverka stål utan att kol används. Kol ska bytas ut mot vätgas, en gas som inte släpper ut koldioxid.

Eftersom SSAB, LKAB och Vattenfall har sina rötter i Norrbotten, är det naturligt att detta viktiga projektarbete bedrivs i Norrbotten. Här finns all önskvärd kompetens. Luleå tekniska universitet tillsammans men kompetensen inom industrin i Norrbotten kan skapa en forskning värd namnet på detta område.

Men det är inte bara industrin som släpper ut koldioxid. Vi människor bidrar också med utsläpp när vi äter, när vi bor och när vi reser.

Förra sommaren anmälde jag mig till projektet BeChange, ett projekt som handlar om hur vi kan bli mer klimatsmarta. I BeChange har jag fått nya insikter om hur jag själv kan bidra till minskade utsläpp och därmed också minska hoten mot vårt klimat. Alla borde gå med i BeChange.

 

 

Roger Norén på Studio Acusticum i Piteå driver ett projekt som går ut på att alla människor ska ha rätt till kultur. Häromdagen träffade jag honom och Ulrika Lind från Kulturarenan.se. Jag blev helt entusiastisk. Detta kulturprojekt är något som Region Norrbotten och Norrbottens kommuner borde ha mycket nytta av.

Kulturarenan handlar om att sprida kulturen via det digitala nätet. Målet är att kulturen ska nå alla, även dem som finns inom sjukvårdens och omsorgens väggar.

Kulturarenan arbetar för att även de människor som inte kan uppleva kulturen i konserthus och teatersalonger, ska få tillgång till den genom TV och dataskärmar. Ett fint mål och en utmärkt idé. Alla människor behöver kultur!
Karl Petersen

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.